Grundläggande om On-page SEO

Foto av författare

By Sara Lönn

On-page SEO är hjärtat av sökmotoroptimering. Det är den del av SEO som fokuserar på optimering av enskilda webbsidor för att de ska ranka högre och locka mer relevant trafik i sökmotorer. I denna artikel kommer vi att gå igenom de grundläggande principerna för on-page SEO och hur du kan tillämpa dem på din webbplats.

Vad är On-page SEO?

Definition

On-page SEO, även kallat ”sidoptimering”, innefattar alla de åtgärder som tas direkt inom webbsidan för att förbättra dess position i sökrankningen. Det inkluderar innehåll såväl som HTML-koden.

Varför är det viktigt?

On-page SEO är avgörande eftersom det hjälper sökmotorer att förstå din webbplats och dess innehåll, samt att identifiera om det är relevant för en sökfråga. Genom att optimerar on-page element kan du öka din webbplats synlighet och användbarhet för användare.

Grundläggande element i On-page SEO

Title-taggar

En title-tag, eller titeltagg, beskriver vad din webbsida handlar om och är ett av de första intrycken en användare får av din webbplats. Den visas i sökmotorresultatens titlar och bör vara kort, beskrivande och relevant.

Optimeringstips för title-taggar:

  • Håll din title-tag under 60 tecken för att undvika avkortning i sökresultaten.
  • Inkludera ditt viktigaste nyckelord närmast början av taggen.
  • Varje sida på din webbplats bör ha en unik title-tag.

Meta-beskrivningar

Meta-beskrivningen är en kort beskrivning av vad sidan handlar om. Även om den inte direkt påverkar rankningen, kan en välformulerad beskrivning öka klickfrekvensen från sökresultaten.

Optimeringstips för meta-beskrivningar:

  • Håll din beskrivning mellan 50-160 tecken.
  • Inkludera relevanta nyckelord.
  • Skapa en engagerande och beskrivande text som uppmuntrar användare att klicka.

URL-struktur

URL:er bör vara lättlästa, beskriva sidans innehåll och vara välstrukturerade.

Optimeringstips för URL-struktur:

  • Undvik att använda långa URL:er med onödiga parametrar och siffror.
  • Använd bindestreck för att separera ord i URL:en, inte understreck.
  • Inkludera nyckelord i URL:en, men undvik nyckelordsstuvning.

Slutsats

On-page SEO är en av de mest grundläggande och viktiga aspekterna av sökmotoroptimering. Genom att ta hand om varje litet element på din sida, förbättrar du inte bara din synlighet i sökmotorerna, men också användarupplevelsen för dina besökare. Börja med att implementera dessa grundläggande tips och se din webbplats stiga i sökresultaten!