Nybörjarguide till SEO

Foto av författare

By Kim Larsson

Om du vill att folk ska hitta din webbplats genom Google behöver du känna till SEO:s grunder. Dessa är enklare än du kanske tror. Läs vidare för att lära dig vad SEO är, hur du förbereder dig för framgång och hur du blir indexerad.

Innehållsförteckning

 1. SEO grunderna
 2. Förberedelser för SEO-framgång
 3. Så syns du på Google
 4. Hur man spårar SEO framgång

Del 1

SEO Grunderna

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att öka en webbplats organiska söktrafik. Det involverar metoder som hjälper din webbplats att visas och ranka högre i sökmotorernas organiska resultat.

Varför är SEO viktigt?

Personer söker troligen efter det du erbjuder och genom att ranka för dessa söktermer kan du attrahera kunder. Utan aktiv insats är det dock osannolikt att ranka eftersom andra också försöker göra detsamma. Detta är varför SEO är kritiskt. Det hjälper Google att förstå att just din webbplats bör ranka högt.

Vilka är fördelarna med SEO?

De flesta klickar på något av de första sökresultaten, så högre rankning ger oftast mer trafik. Till skillnad från andra kanaler är söktrafik ofta konsekvent och passiv. Detta eftersom antalet sökningar vanligtvis är ganska konstant varje månad.

Hur jämför trafik från sökning med trafik från andra källor?

Söktrafik är också ”gratis”, vilket är viktigt eftersom annonsering kan bli kostsamt.

Hur gör du SEO?

SEO innefattar fem huvudsteg:

 • Nyckelordsforskning. Upptäck vad folk söker efter.
 • Innehållsskapande. Skapa innehåll för sökare.
 • On-page SEO. Gör ditt innehåll så klart som möjligt.
 • Länkbyggande. Skapa förtroende och auktoritet från andra webbplatser.
 • Teknisk SEO. Assistera sökmotorer att hitta, crawla och indexera ditt innehåll effektivt.

Del 2

Förberedelser för SEO framgång

Att genomföra SEO är mycket enklare när din webbplats är ordentligt inställd för SEO framgång. Här är några tips för att göra detta:

Skaffa ett bra domännamn

De flesta domännamn fungerar bra för SEO, men om du fortfarande letar, tänk på dessa element:

 • Domännamnet: Något kort och minnesvärt är bäst här.
 • Toppdomän (TLD): Den del som kommer efter namnet, som .se. Ditt val av TLD gör ingen skillnad för SEO, men .se eller .com rekommenderas för de flesta då de är mest igenkännbara.

Använd en webbplattform

Det finns plattformar som hjälper dig att skapa och hantera en webbplats enkelt. Många SEO-experter rekommenderar en egenhändigt hostad plattform som WordPress eftersom den är anpassningsbar och utbyggbar.

Använd en bra webbhotell

Om du använder en egenhändigt hostad lösning behöver du ett webbhotell. Dessa lagrar din webbplats. Faktorer att beakta inkluderar säkerhet, serverplats och support.

Skapa en positiv användarupplevelse

Google vill ranka sidor som ger besökarna en positiv upplevelse. Se till att din webbplats är mobilvänlig, har en läsbar teckenstorlek och undvik påträngande pop-ups och annonser.

Del 3

Så syns du på Google

Att vara synlig på Google handlar om mer än bara SEO-optimering. Även om Google ofta kan hitta din webbplats av sig självt kan du snabba på processen genom att aktivt presentera den för sökmotorn.

Hitta eller skapa en sitemap

En sitemap listar de viktiga sidorna på din webbplats som du vill att sökmotorerna ska indexera. Om du redan har en sitemap kan du oftast hitta den på adresser som:

 • webbsida.se/sitemap.xml
 • webbsida.se/sitemap_index.xml

Om du inte hittar den där, kolla webbsida.se/robots.txt där den brukar vara listad.

Skicka in din sitemap

Detta görs via Google Search Console (GSC). Det är en snabb process som hjälper Google att förstå strukturen på din webbplats bättre.

Del 4

Hur man spårar SEO framgång

Innan vi gräver djupare i hur man faktiskt utför SEO, är det värt att först förstå hur man spårar och mäter SEO-prestanda.

Organisk trafik

Ett uppenbart tecken på framgång inom SEO är om den organiska trafiken ökar. Detta kan du spåra gratis i GSC. Om du vill ha en mer detaljerad översikt kan verktyg som Ahrefs Webmaster Tools vara användbara.

Nyckelordsrankningar

Om dina rankningar för viktiga nyckelord ökar, är det ett gott tecken på att du gör rätt. Medan GSC kan ge dig en generell uppfattning om detta, kan mer avancerade verktyg som Ahrefs’ Rank Tracker ge mer precisa data.

Synlighet

Denna mätare i verktyg som Ahrefs’ Rank Tracker visar vilken andel av alla klick för de spårade nyckelorden som hamnar på din webbplats.

Det viktigaste att ta med dig

 • SEO handlar om att öka webbplatsens organiska söktrafik.
 • Målet är att ranka högt i organiska sökresultat.
 • SEO är viktigt eftersom du troligen inte rankar högt utan det.
 • Hög rankning ger gratis, passiv och konsekvent trafik månad efter månad.
 • SEO involverar nyckelordsforskning, innehållsskapande, on-page SEO, länkbyggande och teknisk SEO.
 • Med rätt verktyg och metoder kan du effektivt spåra din SEO-prestanda och anpassa dina strategier därefter.