Blogg

Sedan slutet av 2018 stöds varken PHP 5.6 eller PHP 7.0 längre av de flesta webbhotell

PHP

Gammal PHP? Såhär uppdaterar du PHP 5.6, 7.1, 7.2 till PHP 7.3

”Jag finns på nätet, alltså existerar jag […]” — Dialogical, 2018

Att existera online är i dagens samhälle en självklarhet. Om pizzerian du tänker beställa från inte har en hemsida, ringer du dem fortfarande? Kanske inte. Oftast är svaret nej. Vet du vad du sysslar med går du att hitta på webben, så är det. Racet för att vara i framkant och sticka ut online pågår hela tiden. Hemsidor ser inte ut som de gjorde för tio år sedan. Funktionaliteten har ändrats även den. Så vad händer när internet utvecklas och din hemsida inte hänger med?

 

Det kan gå sådär

Sedan slutet av 2018 stöds varken PHP 5.6 eller PHP 7.0 längre av de flesta webbhotell. Beslutet gäller i princip alla tjänster, både jättar såsom Loopia och mindre aktörer, så det är svårt (om ens värt) att komma undan. PHP står för ”förprocessor av hypertext” och är det skriptspråk som används för dynamiskt innehåll på webben i allt från sociala nätverk till bloggar och onlinebutiker. De utgör en väsentlig om än huvudsaklig del av moderna hemsidors funktioner, så det är inget att rynka på näsan åt. Om din hemsida inte kör minst PHP 7.1 kommer den med stor säkerhet att stängas ner av ditt webbhotell tillsvidare, bland annat av säkerhetssjäl. Bäst är att uppdatera till allra senaste versionen, i skrivande stund PHP 7.3, då det kommer dröja längre innan även denna fasas ut och en ny uppgradering krävs.

Så hur gör man då? Bra fråga. Vi har nedan summerat och delvis förtydligat en sektion från Loopias artikel om bytet till PHP 7.2, vilken går att läsa i sin helhet här.

Uppgradering till nyaste version av PHP

För att kunna använda nyare versioner av PHP behöver du också ha senaste versionen av det publiceringsverktyg (den CMS) du använder. Uppdatera därför din CMS till senaste version. Detta kan oftast göras inifrån CMS:en själv, men går att utföra manuellt via ditt webbhotell om instrumentpanelerna ej är tillgängliga.

Vanligaste problemet med versioner av PHP är nog tillägg, mallar och teman. Om dessa inte är uppdaterade eller helt enkelt inte stödjer nyare versioner av PHP kommer de behöva ersättas med andra alternativ. Kontrollera deras kompatibilitet och uppdatera ifall det krävs.
Om du har skrivit egen kod som använder mysql_* måste dessa bytas mot mysqli eller PDO. Lyckligtvis kör många CMS:er redan dessa nyare format för databasanslutning som standard, men då bara basfunktionerna. För att uppnå samma funktionalitet som tidigare måste du alltså översätta din egenskrivna kod till mysqli eller PDO.

Om stegen ovan visar sig krångliga eller för tidskrävande är det förståeligt. I så fall kan vi alltid erbjuda hjälp med uppgraderingen, så att du slipper tänka på denna själv. Kontakta oss så kan vi undersöka problemet till ett förmånligt pris! 🙂

Om inte annat, lycka till med hemsidan. Se till att uppgradera PHP så snart du kan, så att du kan fortsätta det du gör bäst utan trassel 🙂